DE KLEUR VAN HET THUISGEVOEL

In de zomer van 2011 heb ik samen met Peik Suyling en met heel veel mensen uit de buurt in workshops op het Parlevinkerplein in Amsterdam-Noord de kleur van het Thuisgevoel opgehaald. Met al die kleuren heb ik een kunstwerk ontwikkeld voor op de muren van de Parlevinker.


Thuisgevoel in de Banne

'Ja weet je', zegt het jongetje, 'je kan het er ook gewoon weer afslopen'. En even later: 'Je kan het ook in de fik steken!' En nog wat later: 'Of er graffity overheen doen'. Hij kijkt ons vragend aan en vindt dat hij iets heel slims gezegd heeft.

We werken aan iets moois in een buurt waar niet alles zo mooi is als iedereen zou willen. 'We' zijn kunstenaars Marieke van Diepen en Peik Suyling. We weten dat een kunstwerk daar maar een klein beetje aan kan bijdragen. Toch zijn we met alle plezier de vraag van woningstichting Rochdale en Broedstraten aangegaan om samen met de buurtbewoners iets bijzonders te maken voor het Parlevinkerplein.

We gaan in het project op zoek naar het thuisgevoel van mensen, om dat in kleur te verbeelden. We organiseren een aantal workshops op het plein. Veel mensen en heel veel kinderen die langskomen krijgen zin om mee te doen. Na ook workshops met de jongeren van P10 en in buurtcentrum De Rietwiiker hebben we bij elkaar een geweldige serie kleurrijke tekeningen. Allerlei beelden die te maken hebben met je lekker thuis voelen. Heel veel harten en bloemen maar ook bankstellen en bedden, en allemaal in de meest fantastische kleuren. We worden goede buren met de coffeeshop en we kunnen na iedere workshop de mengborden en kwasten schoonmaken in de keuken van P10. Gelukkig zijn ze er ook voor ons als op een dag een groepje jongens opduikt waarmee het fout dreigt te gaan. Die nacht gaat een ijzeren paal door het raam van onze schaftkar.

Marieke heft foto's gemaakt van alle tekeningen van echt iedereen die heeft meegedaan. Ze wil ze allemaal verwerken in wat uiteindelijk op de muren van de Parlevinker zal komen. Ze ordent ze een keer op onderwerp, op vorm en natuurlijk een keer op kleur. Er komt een prachtige regenboog tevoorschijn. En als je die op het computerscherm verspreidt over de muren van de Parlevinker dan zie je al dat het er in het echt heel mooi uit gaat zien.

Het ontwerpidee is geboren en Marieke gaat heel precies aan de slag met de compositie van alle onderdelen die op de muur moeten komen. Ze maakt computertekeningen van elke afzonderlijke vorm zodat die door en freesbedrijf uitgesneden kunnen worden. Met de verfmenger stemt ze af hoeveel basiskleuren nodig zijn om alle kleuren van het ontwerp te kunnen mengen. En in de werkplaats bereidt ze zich voor op een enorme schilderklus om alle aparte onderdelen hun eigen kleur te geven. En dan de montage op de Parlervinker: drie dagen hard werken, elk onderdeel wordt met stalen nagels en kit vastgezet. De mensen iut de buurt reageren verrast: "Oh. dat wordt mooi!

En als het af is wordt het van de buurt. Er zijn veel mensen die ervan kunnen genieten. Voor velen is het hun eigen tekening die aan de wand van de Parlervinker hangt. Maar het zal ook bloot staan aan het jongetie waar dit verhaal mee begon. We gaan zien wat er gaat gebeuren. Maar daar is kunst dan ook voor.

Peik Suyling



Het proces in beeld